Preventing Coronary Heart Disease

Coronary Heart Disease (CHD) were reported as the cause of death in the world, especially in developed countries. In Indonesia, the Household Health Survey (H2S in Indonesian SKRT) in 1986 of heart disease and blood vessel ranks 8th in the list of diseases in Indonesia and is the No. 3 cause of death.
Next on SKRT 1992 expressed as No. 1 cause of death. This disease often causes sudden death without preceding symptoms. To anticipate we need to make efforts in prevention. 


CHD is a heart disease where the disorder is located on the coronary blood vessels. Disorder in the form perkapuran process (atherosclerosis) in various levels ranging from mild to a current constriction there was a total blockage of blood vessel walls. Patients usually complain of chest pain on the left such as stress. Sometimes the pain radiating to left arm or to the chin.


Which include the risk factors that can be controlled are smoking, hypertension, dyslipidemia (disorders of blood fat levels), diabetes, obesity and lack of exercise. Stress and Type A behavior pattern (type ambitious, emotional) are also included in this category. Patients with type A behavior pattern is 2.5 times more susceptible to CHD than type B (relaxed, calm).


Risk factors such as obesity, diabetes, hypertension, hypercholesterolemia and smoking have a close relationship with aspects of behavior. Stressful situations can increase the cholesterol was significantly increased LDL cholesterol and decrease HDL cholesterol is "good" cholesterol. Stress can interfere with blood sugar control in people with diabetes due to increased hormones cortisol and epinephrine. Epidemiological studies reported that groups who experience stress at work and the environment have a higher blood pressure compared with those not experienced it. Smoking habits have a real impact because cigarette smoke contains tar, CO, nicotine directly cause constriction of blood vessels.

Prevention Efforts
Prevention of CHD course of business by controlling the risk factors above. Precautions can be done in stages, ranging from primary prevention, secondary, and tertiary.



Primary prevention is an effort to prevent coronary heart disease early before the visible presence of disease. Activities mainly aimed at promoting business as anti-smoking campaigns and encourage the habit of exercise to the public. Educating the public about healthy eating is also a primary prevention. By the way recommends eating foods rich in fiber and low in cholesterol.


We must emphasize here is the food tempe which is still regarded as a food "inferior" by some communities. Tempe has a protein content, unsaturated fatty acids and fiber. According to research Arbai Brata (Surabaya), tempeh is said to have the effect of lowering total cholesterol and LDL cholesterol and increase HDL cholesterol. Tempe also indirectly have the effect of anti-atherogenic or in other words able to prevent the occurrence of CHD.


Secondary prevention is intended to prevent replay attacks in people who already had CHD. Thus, patients are expected to make healthy lifestyle pattern with smoking cessation, follow the directions sport, set a healthy diet and controlling the disease that has such as hypertension, diabetes and obesity. It has been a lot of standing healthy heart clubs for people with heart disease as well as for the general public, whose activities do gymnastics heart to heart health.



Tertiary prevention is a rehabilitation program to improve the quality of life of patients and prevent further disability.

1 Comments:

Clarence P said...

I enjooyed reading your post

Post a Comment

Tips

Featured